2012 march. - Milán Péter in Metal Hammer (hun)

Embraced by the Light
9/10

Magyarországon nemhogy a doom metal extrémebb formái nem dívnak, de hagyományos doom csapatot se nagyon találni (a stoner vonulat ugye nem tartozik ide). Ezért ért nagy meglepetésként, amikor értesültem egy Dreams After Death nevű "csapat" létezéséről. Azért az idézőjel, mert a halál utáni álmokat egyetlen ember, Illés András álmodja.

S nem is akármilyen álmok ezek, ugyanis remek funeral doom zenét tartalmaz az album. Már kb. 10-szer végighallgattam a lemezt, s még mindig találok benne felfedeznivalót. Az egyik oldalon a lassú death metal, a másikon pedig a (dark) ambient zenék határolják azt a terrénumot, amelyen belül a Dreams After Death zenéje mozog. Valami különös érzéke lehet Andrásnak a borús hangzásokhoz, mert már erre a debütalbumra olyan zenét alkotott, hogy sok nevesebb csapatnak nem vagy csak sokadik nekifutásra sikerült.

A lemez témája az utazás a túlvilágra, tehát zene és szövegek egy egységes egésszé állnak össze. A lemezre minden hangszert András maga játszott fel, amiért elismerésemet fejezem ki felé. A billentyűs hangszereknek kiemelten fontos szerep jut a kompozíciókban, András billentyűsként is írja le magát. Nagyon hosszú billentyűs témák hallhatók a lemezen, de egyszer sem éreztem, hogy csak időhúzás, helykitöltés lenne a szerepük. Különösen tetszetős a szinte álomba húzó gyönyörű zárótétel, az Outer Space, s a hangszínek is nagyon jók, változatosak.

Természetesen a gitárok is hangsúlyosak; a totál elborult The Endless Time-ban például olyan ultra-doom riffek vonulnak, amelyek hallatán az Evoken tagjai is elismerően csettintenének. Ugyanez mondható el a From Time Immemorial-ról is, melynek közepén egy egészen nagyszerű fülbemászó dallam hallható. Az ének természetesen hörgés, ahogyan az a műfajban lenni szokott, de ebben a zenei világban fokozottan igaz a megállapítás, hogy az extrém ének is egy hangszer. Egyébként változatosnak mondhatók az énektémák. Külön öröm megállapítani, hogy noha hatásokat hallok az anyagban (Evoken, Skepticism, Thergothon, Unholy), egyetlen zenekarra sem tapad rá az album.

Mindenkinek, aki kedveli a funeral doom zenét, melegen ajánlom a remek Dreams After Death CD-t. Aki teheti, rendelje meg az eredetit, a külcsíne is teljesen rendben van, Andrásnak pedig gratulálok ehhez a teljesítményhez!

Source Hungarian Metal Hammer No. 242 2012/03